Varför vädrar du?
Om du vädrar för att det är för varmt i rummet är det väl bättre att du ställer ner värmen. Kanske är det fel på dina termostater som inte kompenserar för till exempel värme från personer och elektriska apparater?
Vädrar du för att luften känns unken och att syret är slut? Då är det läge att fundera över om ventilationen fungerar som den ska.
Om du ändå vädrar så vädra klokt. Här berättar vi hur du vädrar effektivt.
Fönster på glänt
Brukar du har fönster eller dörrar på glänt för att luften inne ska kännas friskare och fräschare? Du känner kanske att ditt inneklimat är bättre men ur energisynpunkt innebär det nästa alltid en stor värmeförlust.
Extra energiförlust
Nackdelen med att vädra så här snålt är att radiatorer och termostater kan reagera med att skicka fram mer värme från värmesystemet. Det ger en extra värmeförlust. Den kalla luften som kommer in ska ju också värmas upp.
Vädra smartare
Vädra hellre snabbt och intensivt. Öppna fönstret helt och släpp in en stor mängd frisk uteluft. Stäng efter en kort stund så att inte möbler och byggnadsdelar hinner kylas ner.
Vädringen blir effektivare då det mesta av rummets luftvolym byts ut på kort tid. Du kommer förmodligen att märka att inneluften känns betydligt friskare efter en snabb vädring.
Fördelen med en snabb vädring är att elementens termostater inte hinner reagera.
Kolla ventilationen
Om du behöver vädra ofta är det nog läge att se över ditt ventilationssystem, om du har ett.
- Har du ett självdragssystem kan du sätta in tilluftventiler bakom radiatorer och frånluftfläktar i badrum.
- Om du har mekaniskt ventilationssystem så kolla att fläktar fungerar som de ska och att eventuella filter är hela och rena.