Braskamin

Braskaminen eldar du med ved, briketter eller loggs. Eldning i kamin kräver att du har skorsten eller installerar en. Din kamin måste du placera så att den sprider värmen så effektivt som möjligt.

Braskaminen ger varmluft

Kaminer avger den mesta värmen som varmluft. En liten del avges som strålningsvärme.

Om du väljer termostatstyrd fläkt får du bättre värmespridning och ett skönare inomhusklimat

Elda mycket för att spara energi

Ett elda i kaminer innebär att du måste ägna mer tid åt din uppvärmning. Du ska bära in bränsle och fylla på efter behov. Du bör rengöra, sota och aska ur regelbundet.

Braskaminen ger tillskottsvärme. Om tillskottet ska bli tillräckligt stort så att brasvärmen täcker större delen av ditt värmebehov måste du elda mycket och ofta i din kamin.

Prydnad eller värmekälla

Många väljer att skaffa en braskamin för att minska sina värmekostnader. Ännu fler investerar i en braskamin för själva eldens skull. Braskaminen har blivit en prydnad och en möbel. Därför är urvalet av braskaminer stort.

Om du främst är ute efter värmebesparingen ska du kolla upp braskaminernas verkningsgrad noga. Konsumentverkets tester visar att verkningsgraderna varierar mellan 50 till 80 procent.

Läs också om

Pelletskamin

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: