Byta direktel till solfångare

Uppvärmning med solfångare är endast ett komplement. Du får förstås inte mycket värme från solen på vintern som på sommaren.

Men kostnaden för uppvärmning är idag så pass stor oavsett energislag att du alltid bör fundera över att nyttja solvärme. Solvärmen är gratis och kan ge många fördelar för ditt värmesystem.

Solfångare och bergvärmepump

Om du väljer att integrera din bergvärmepump med en solfångare kan värmepumpen stängas av sommartid då solvärmen kan ge både värme och varmvatten. Din värmepump mår bra av att inte köras i korta intervaller.

När du har överskott av solvärme kan du återladda ditt borrhål och på så sätt höja din värmefaktor andra tider på året.

Sammantaget kan solvärme ge både en besparing och en ökning av verkningsgraden.

Solfångare i kombination med ved eller pellets

Solvärme tillsammans med ved- eller pelletseldning gör att du slipper elda sommartid då du har den sämsta verkningsgraden på din vedpanna eller pelletsbrännare.

Du minskar alltså dina värmekostnader genom att minska ditt bränslebehov och genom att du kan elda effektivare då du har solfångare.

Fördelar med solvärme

Att byta från direktel till ett vattenburet system som du värmer med värmepump, ved eller pellets innebär som du förstår en väldigt stor investering. Att då dessutom komplettera detta med solvärme ökar ju på denna investering rejält.

Men du ökar dina valmöjligheter för framtiden. Med en ackumulatortank och solfångare som hjärtat i din värmeanläggning har du stor frihet att välja till framtidens mest gynnsamma energislag. Det är också något att tänka på när du funderar på att förändra ditt värmesystem.

Se bara till att du räknar ordentligt på investeringen och driftkostnaden.

0 kr/kWh

Livslängden på en solfångare bedöms vara 30 år. All värme som solfångaren ger kostar ju ingenting och övriga driftkostnader är låga.

Vilket annat energislag kan garantera dig ett fast, dessutom lågt, energipris i 30 år?

Läs mer

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: