Byta direktel till vedeldning

Om du har tillgång till billig ved kan vedeldning vara ett alternativ. Men du måste nog vara en riktig entusiast för att konvertera från direktel till vedeldning.

Du måste troligen bygga om i ditt hus för att få till ett pannrum och en skorsten. Du behöver ett vattenburet värmesystem. Du behöver ha plats för ved och för en rejäl ackumulatortank. Sen måste du kosta på dig maskiner och utrustning för själva hanteringen av veden.

Miljögodkänd panna är ett krav

Ved är förnybar energi, men kan ändå ha en negativ påverkan på miljön. Du måste välja en miljögodkänd panna och installera ackumulatortank. Kolla vad som gäller för dig med miljökontoret i din kommun.

Tänk igenom

Det kräver en hel del av dig att byta från direktel till vedeldning. Räkna fram investeringen ordentligt. Även om du har tillgång till gratis ved är den knappast gratis när den läggs i pannan. Du hamnar säkert på några hundralappar per kubikmeter.

Vad tycker familjen om vedeldning? Vedeldning är nog det värmesystem som påverkar hela familjen mest.

Vad kostar det?

Räkna igenom din investering noga. Ta med bland annat detta:

  • vattenburet värmesystem
  • miljögodkänd panna
  • ackumulatortank
  • pannrum, skorsten
  • vedkap, vedklyv
  • lagringsplats
  • kombination med solfångare

Fördelar med vedeldning

Med en vedpanna och en ackumulatortank har du trots allt ett flexibelt värmesystem. Du kan koppla till solfångare och enkelt montera en pelletsbrännare.

Alla värmesystem som körs mot en ackumulatortank har större valmöjligheter för framtiden. Det är också något att tänka på när du funderar på att förändra ditt värmesystem.

Läs mer

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: