Byta elkombipanna till vedeldning

Om du har tillgång till billig ved kan vedeldning vara ett alternativ. Men det är ingen bra idé att du använder din befintliga kombi- eller dubbelpanna till att enbart elda ved i. Dessa pannor är inte gjorda för att eldas med enbart ved.

I det fall du överväger att byta till vedeldning bör du skaffa en riktig vedpanna och ackumulatortank.

Miljögodkänd vedpanna är ett krav

Ved är förnybar energi, men kan ändå ha en negativ påverkan på miljön. Du måste välja en miljögodkänd panna och installera ackumulatortank. Kolla vad som gäller för dig med miljökontoret i din kommun.

Tänk igenom

Det kräver en hel del av dig att byta från elvärme till vedeldning. Räkna fram investeringen ordentligt. Även om du har tillgång till gratis ved är den knappast gratis när den läggs i pannan. Du hamnar säkert på några hundralappar per kubikmeter.

Vad tycker familjen om vedeldning? Vedeldning är nog det värmesystem som påverkar hela familjen mest.

Vad kostar vedeldning?

Räkna igenom din investering noga. Ta med bland annat detta:

  • miljögodkänd vedpanna
  • ackumulatortank
  • vedkap, vedklyv
  • lagringsplats
  • kombination med solfångare

Fördelar med vedeldning

Med en vedpanna och en ackumulatortank har du trots allt ett flexibelt värmesystem. Du kan koppla till solfångare och enkelt montera en pelletsbrännare.

Alla värmesystem som körs mot en ackumulatortank har större valmöjligheter för framtiden. Det är också något att tänka på när du funderar på att förändra ditt värmesystem.

Läs mer

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: