Ditt värmebehov

Värmebehovet är summan av värmeförluster och tillskott av värme.

Värmeförluster är värme som leds ut genom grund, väggar, tak och fönster samt värme som försvinner med ventilationsluften och varmvattnet.

Nyttja tillskottet av värme

Du får tillskott av värme från solinstrålning och elektriska installationer. En hel del värme kommer också från dig och din familj, det brukar kallas personvärme och kan ge ett tillskott på 2.000 kWh om året.

Skillnaden mellan förlusterna och tillskottet är ditt värmebehov. För att minska sitt värmebehov gäller det alltså att minimera förlusterna och öka den gratisvärme du kan tillgodogöra dig.

Vad avgör värmebehovet?

Hur stort ditt värmebehov är beror bland annat på dina vanor, skicket på ditt hus och hur vädret där du bor är. Här läser du mer om vad som påverkar ditt värmebehov

Var läcker värmen ut?

Det mesta av din värme läcker ut genom tak och fönster. Läs om var din värme läcker ut och vad du bör tänka på om du ska göra energibesparande insatser.

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: