Energispara genom att se till att dina radiatorer fungerar optimalt

Radiatorn värmer på två sätt

Om du har ett vattenburet värmesystem är det dina radiatorer, eller värmeelement, som avger värme.

Dels värmer radiatorn luften i dess direkta närhet och dels strålar värme till omgivande ytor och möbler. Det du känner som en behaglig innetemperatur är summan av

  • luftens temperatur
  • luftens rörelse
  • strålning från varma ytor (radiatorn)
  • strålning från kalla ytor (fönster).

Lufta dina radiatorer

Om luft kommer in i ditt värmesystem kan luften samlas i någon radiator och där hindra vattenströmningen. Följden blir att radiatorn blir kall och inte värmer.

Ta för vana att känna på dina radiatorer och känn efter om det kan vara dags att lufta dem. Använd speciell nyckel.

Fungerar dina termostater?

Tecken på att dina termostater inte fungerar kan vara att du upplever det som omväxlande för varmt eller för kallt inne.

Dina termostater ska ju fånga upp och justera för de små och snabba variationerna i innetemperatur. Klarar de inte det kompenserar du troligen med högre temperatur på radiatorn, så att du i alla fall slipper frysa. Att kompensera innebär alltid ökade värmeförluster.

Om du funderar på att det är dags att skaffa nya radiatorer så kolla upp vad ett nytt och modernt reglersystem för din värmeanläggning skulle innebära i värmekomfort och energibesparing.

Möblera klokt och spara energi

Tänk efter hur du möblerat. En soffa framför radiatorn hindrar att värme avges genom strålning. Då måste du hålla högre temperatur på radiatorn så att mer värme kan avges genom luftcirkulation. Detta innebär förstås en energiförlust.

Om du har många blomkrukor eller andra ting i dina fönsterbänkar kan du hindra den uppstigande varma luften från radiatorn. Då kan kallraset från dina fönster ta sig ner på golvet. Följden blir att du ökar på värmen i rummet för att kompensera, och följaktligen ökar du ditt värmebehov.

Radiatorer och värmepump

Har du värmepump? Då är det extra viktigt att dina radiatorer är i topptrim. Du får nämligen en högre värmefaktor – mer gratisvärme – ju lägre temperatur du kan hålla på dina radiatorer.

Läs mer

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: