Hur väder och vind påverkar ditt värmebehov

Kallt, blåsigt, emellanåt lite sol och möjligen hyfsat varmt. Svensk sommar tänker du? Kanske det, men också förutsättningar för vädret här i landet.

Ditt hus läcker värme när det är kallt ute och blåst gör att kall uteluft letar sig in. Ditt värmesystem ska täcka dessa förluster. Samtidigt ska ditt hus släppa in den gratisvärme som dagar med solsken ger.

Skillnaden i temperatur är avgörande

Ju större skillnad i temperatur mellan inne och ute desto mer värme försvinner genom husets tak, väggar och fönster.

En större temperaturskillnad ger också skillnader i lufttrycket, så att mer kall uteluft kan läcka in i huset ju kallare det är ute.

Dimensionerande utetemperatur

Ditt värmesystem ska klara av att värma ditt hus även de allra kallaste dagarna. Som tur är så är det ganska få dagar på året som är rejält kalla. Men ditt värmesystem måste klara detta.

Den dimensionerande utetemperaturen bestämmer den effekt som ditt värmesystem måste kunna ge. Årets genomsnittliga utetemperatur beskriver hur mycket värme som ditt värmesystem måste tillföra ditt hus.

Ort
T, medel 1
DUT1 2
Kiruna
-1,2
-35
Luleå
2,0
-38
Östersund
2,7
-33
Sundsvall
3,9
-28
Västerås
5,9
-26
Stockholm
6,6
-22
Göteborg
7,9
-18
Malmö
8,0
-19

1) T, medel: årets medelutetemperatur, °C
2) DUT1: dimensionerande utetemperatur, °C, en dag om året

Läs mer

Fem andra faktorer som påverkar ditt värmebehov:

 

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: