Hur ventilation och luftväxling påverkar ditt värmebehov

Du behöver tillföra ny, frisk luft till huset av komfortskäl. Det finns en hel del lukter och fukt som du vädrar ut av hygieniska skäl. Många byggnadsmaterial avger ohälsosamma ämnen. Du måste ventilera ditt hus för att hålla en bra kvalitet på luften inomhus.

Självdrag eller mekanisk ventilation

Det finns olika sätt att ventilera huset. I äldre hus är det vanligast med självdrag. Det innebär att frisk luft letar sig in i huset genom springor och otätheter tack vare tryckskillnader mellan inne och ute.

Nyare hus har ofta något slags mekanisk ventilation. En fläkt och ett kanalsystem sköter ventilation och fördelningen i huset. Dessa system gör det enkelt att återvinna en del av värmen som finns i ventilationsluften.

Hur stor ventilation behövs?

En tumregel är att hela luftvolymen i ditt hus bör bytas ut på två timmar. Om ditt hus har en boyta på 120 kvadratmeter innebär det att ungefär 150 kubikmeter luft byts varje timme.

Om uteluftens temperatur är -5 grader och du har 20 grader varmt inne krävs det 2,5 kW värmeeffekt för att värma uteluften. På ett dygn kostar din ventilation då 60 kWh.

Ventilationsbehovet brukar stå för 25-40 procent av ditt uppvärmningsbehov.

Läs mer

Fem andra faktorer som påverkar ditt värmebehov:

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: