Luft-luftvärmepump

Hämta gratisvärme ur luften

Luft-luftvärmepumpen hämtar värme från uteluften avger värmen i rummet vid önskad temperatur. Nackdelen är att det finns mindre värme att hämta i uteluften ju kallare det blir.

Se till att välja en luft-luftvärmepump som passar i vårt nordiska klimat. Om det blir riktigt kallt ute stannar värmepumpen och du får köra hela uppvärmningen med dina elradiatorer.

Ger varmluft

Luft-luftvärmepumpen avger värme som varmluft från en eller flera enheter. Tänk på att placera värmepumpen så att värmen når ut i så stor del av huset som möjligt. Kolla också att ditt reglersystem är väl intrimmat så att luft-luftvärmepumpen ger det största värmebidraget.

Kompletterande värmesystem

Glöm inte att luft-luftvärmepumpen inte täcker hela ditt uppvärmningsbehov. Du måste fortfarande ha kvar ditt uppvärmningssystem för att klara årets kalla dagar. Du ska ju också värma ditt tappvarmvatten.

Det finns luft-luftvärmepumpar som också värmer vatten. Kolla om det kan vara en fördel i just ditt fall.

Filterbyte

Den skötsel som luft-luftvärmepumpen kräver innebär att du ska byta filter ungefär varje månad. Kolla upp skötselanvisningarna noga med din installatör.

En välskött anläggning ger högre värmefaktor – alltså att du hämtar mer gratisvärme ur uteluften.

Du kan få skön svalka

Din luft-luftvärmepump kan även kyla ditt hus på sommaren. Det är av denna anledning som de ibland också kallas komfortvärmepumpar. Komihåg att det inte finns ”gratiskyla” att hämta utan att värmepumpen går på 100 procent el för att ge svalka i ditt hus.

Kolla upp ditt värmebehov först

Det kan vara en idé att du kollar upp ditt nuvarande värmebehov innan du gör ditt val. Här på varmahus.se kan du själv ta fram de uppgifter du kan behöva för att jämföra produkter och kalkyler.

Du kan behöva veta energi- och effektbehov. Dessutom är det bra att få ett helhetsgrepp så att du kan avgöra hur du bäst minskar dina värmekostnader. Kanske kan andra åtgärder som tilläggsisolering eller bättre reglersystem vara lämpliga att genomföra först.

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: