Möblera och inred ditt hus energisnålt och spara energi

Kan du minska värmekostnaden med klok inredning?

Har du tänkt på att du kan spara värme på att tänka till innan du möblerar eller inreder ditt hus? Dina radiatorer (element) är en inredningsdetalj som ser till att ditt hus värms på ett effektivt sätt.

Radiatorn avger värme genom värmestrålning och genom att överföra värme till luften. Om du ställer en soffa framför radiatorn kommer du inte att känna av strålningsvärmen. Resultatet blir att det känns kallare i rummet. Och du drar på värmen lite extra.

Behaglig innetemperatur

Det är ju så att den temperatur som du upplever som en behaglig innetemperatur är summan av

  • luftens temperatur
  • luftens rörelser, drag
  • värmestrålning från varma ytor
  • strålning från kalla ytor
  • din klädsel

Radiatorn under fönstret

Radiatorer sitter ofta under fönster. Det finns en speciell anledning till detta. Fönsterglaset är ofta kallt eftersom det har väldigt låg isolerförmåga. Det kalla glaset kyler ner luften närmast fönstret och den kallare luften blir tyngre och sjunker neråt.

Stoppar kalldraget

Radiatorn värmer luft som därmed blir lättare och stiger. Denna varma luft möter då och stoppar upp den kalla luften som är på väg ner. Resultatet blir att du slipper att få ner kall luft på golvet.

Men om du har stora fönsterbänkar fullpackade med gröna växter och prydnadssaker kanske du hindrar luftflödet som är så viktigt vid just fönstret. Du kan få kallare vid golvet som gör att du drar på värmen lite extra.

Försök att ordna så att du få upp varmluften från radiatorn så nära fönstret som möjligt. En spalt mellan vägg och fönsterbänk är ofta en bra lösning.

Behåll värmen på natten

En annan sak du kan göra är att dra ner rullgardinen eller persiennen för fönstret på natten. Då stoppar du värmestrålningen från rummet till fönstret. Kom ihåg att öppna upp för fönstret på dagen för att släppa in solstrålningen.

Kan du lagra solvärme?

Om du har ett rum där solen skiner in kanske du kan lagra den solvärmen. Tunga material som sten, klinker och tegel är bra på att lagra värme. Då laddar du materialen med värme på dagen som de kan avge på natten.

Denna metod nyttjas ofta i så kallade låg-energi-hus. Dessa hus behöver endast värme nattetid eller då allra kallaste dagarna. De är speciellt bygga för att ta tillvara all gratisvärme.

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: