Så här ekonomisotar du din värmepanna

Redan när temperaturen på rökgasen ökat 50 grader är det dags att ekonomisota. Verkningsgraden har då blivit fyra procentenheter lägre om du eldar olja. Det blir nästan 1000 kronor på ett år.

Ekonomisotning innebär att du gör rent värmepannans eldstad och rökgångar från sot och andra fasta rester. De verktyg du behöver är pannborste eller stålborste, någon slags raka och ett kärl som tål värme.

Så här gör du

  1. Kolla att värmepannan har ett driftuppehåll. Se till att ved- eller pelletsaska får brinna ut ordentligt och hunnit svalna.
  2. Byt strömmen till brännaren
  3. Öppna pannluckor försiktigt så att du inte stöter till känsliga delar på brännaren eller skadar packningar och isolering.
  4. Borsta rent alla sotbelagda ytor som du kommer åt. Borsta så noga du kan. Raka ut sot och askrester och lägg i ditt kärl.
  5. Montera tillbaka och stäng alla luckor noga. Kolla med brinnande låga (tändare, stearinljus) att alla luckor håller tätt. Du vill inte att din rena panna ska läcka in luft. Då försämras verkningsgraden.
  6. Nu är du klar. Sätt på strömmen igen och njut av att du på några minuter sparat både pengar och miljö.

Glöm inte att kolla rökgastemperaturen

Har du inge termometer i rökgaskanalen? Skaffa en så ser du direkt att det ger resultat när du sotar din panna.

Är rökgastemperaturen ändå hög?

Det är ok om din rökgastemperatur är mellan 150 till 200 grader. Under 150 grader riskerar du att få fuktutfällning i din skorsten. Fukten leder till korrosion och andra problem.

Om rökgastemperaturen är över 200 grader även då du nyss sotat pannan kan det vara läge att kolla om det finns så kallade turbulatorer att montera. Turbulatorer ökar överföringen av värme mellan rökgasen och pannan. Kolla det med tillverkaren av värmepannan.

Trimma din förbränning

Tycker du att du sotar ofta och att rökgastemperaturen blir hög snabbt igen? Då är det nog dags att be en expert att trimma in din brännare. Om du eldar ved prova med mindre ilägg eller öppna dragluckan lite till.

Stefan Nilsson – varmahus.se

Hej, Stefan Nilsson här. Det är jag som skriver det mesta här på sajten. Skriv en kommentar eller hör av dig om du undrar något. Förresten, du har väl hämtat Värmeguiden?

Skriv en kommentar: